Vindruer og kiwi

Det kan være svært at holde tænderne hvide, især med alderen. Dine tænder vil nemlig naturligt blive påvirket hen over årene og tage imod nogle af de ting du spiser og drikker.

Det kan være svært at holde sig fra alt hvad der kan farve dine tænder, men med bevidstheden om hvad der gør og hvad der ikke gør, så kan du evt. bedre regulere det og mindske risikoen for gule tænder

Du kan læse mere lige her og ellers find en god tandlæge i Silkeborg, eller hvor du nu bor, og hør dem hvordan de kan hjælpe dig. Så er du i trygge hænder og du risikerer ikke at skade dine tænder.

Alt med måde

Mange syreholdige produkter som f.eks. kaffe, te, rødvin osv. kan virkelig være med til at farve dine tænder, fordi de først blødgører emaljen, hvorefter farven så kan sætte sig.

Men som med så meget andet så handler det altså lidt om alt med måde. Hvis du selvfølgelig drikker 8 kopper kaffe eller te hver dag, så vil dine tænder hurtigere blive gule end hvis du kun drikker en kop et par gange om ugen.

Også gode ting kan farve dine tænder

Det er naturligt at tænke at slik osv. kan farve tænderne, og andre ting hvor der er mange kraftige farvestoffer i, men det er altså ikke kun de usunde ting der kan farve dine tænder.

Det kan frugt som f.eks. kiwi, vindruer og æbler også. Her handler det igen om at syren ætser emaljen, hvorefter farven altså kan sætte sig fast.

Du kan bruge det som en tommelfingerregel at hvis det misfarver dit tøj, så misfarver det sandsynligvis også dine tænder.

Forebyg misfarvning

Når så mange ting misfarver tænderne, så kan det være svært at undgå medmindre du vil leve af luft.

Dine tænder vil dog også blive mere gullige med alderen uanset hvad du gør, da du vil få mere og mere tandben som altså har en lidt mørkere farve end de hvide tænder du blev udstyret med fra barnsben.

Du kan dog gøre meget med god mundhygiejne, og så kan du f.eks. skylle munden efter med vand hver gang du har drukket juice, kaffe, te, eller spist frugt, slik og andre fødevarer med meget farve i.

Når uheldet er sket

Er du allerede kommet dertil hvor flere års rygning, kaffedrikning eller andet har misfarvet dine tænder, og er du begyndt at læse gode råd på nettet om hvordan du selv bedst bleger dine tænder, så er det allerbedste du kan gøre altså at tage en tur forbi tandlægen.