Kokkejobbet er krævende. Faktisk er det en af de stillinger, hvor flest risikerer at gå ned med stress som følge af deres arbejdspres. Men hvad er det, der gør, at så mange må bukke under?

Skæve arbejdstider

En af de faktorer, der har indflydelse, er de skæve og ikke mindst hårde arbejdstider. Ofte møder man ind omkring formiddag – hvor alt til dagen forberedes – og får først fri omkring midnat. Det betyder meget lange dage med meget højt tempo.

Dertil skal tillægges, at weekenderne gerne er inkluderet i arbejdstiden. Du har derfor ikke samme albuerum i forhold til familien, når hverdagen skal gå op i en højere enhed. Ja, hvis du har børn og er kok, arbejder du faktisk i størstedelen af dine børns vågne timer.

En krævende og hård tone

Af en eller anden årsag er det blevet normalen, at tonen er ganske hård inden for kokkefaget. Til tider tangerer den en tone, der kunne vække reminiscenser til hæren. Det skyldes formentlig, at arbejdet skal gå smurt for at kunne fungere optimalt. Derfor bliver der udstedt kommandoer, der skal fuldføres.

Men det er alligevel påfaldende, hvorfor tonen er så mærkbar hårdere i dette miljø. For de fleste vil jo gerne kunne udføre deres arbejde på ordentlig vis uden at skulle frygte for at blive genstand for andres galde.

Tag hånd om dig selv

Arbejder du inden for kokkefaget, skal du huske at tage vare på dig selv. Stress bliver ikke nødvendigvis udløst af, at man har travlt. Det er i høj grad også påvirket af de arbejdsforhold, man arbejder under. Så hvis du føler dig presset eller får overskredet dine grænser, skal du begynde at bremse op.

Har du brug for hjælp?

Hvis du er kommet derud, hvor dit arbejde har påvirket dig i så en negativ grad, at du er gået ned med stress eller har måttet tage sygeorlov, så vær ikke bange for at række ud. Måske har du brug for at tale med en fra din fagforening, måske skal det være en professionel advokat, der skal på banen, hvis arbejdspladsen ikke har levet op til sit ansvar og været med til at skubbe dig over grænsen.

Derudover kan det være værd at tage kontakt med en behandler, der kan hjælpe dig gennem forløbet. Med de rigtige værktøjer til håndtering af angst, stress eller depression kan du forhåbentligt komme ud på den anden side helt trygt. Der er ingen skam i at modtage hjælp, når man ikke kan bunde.