nødder

Det er lørdag aften, du har valgt bruge den derhjemme med en god film eller serie. Nu kommer valget til snack. Hvad skal du vælge?

Sjældent kan vi faktisk få os selv til at hive agurker, gulerødder og lignende snack med ind en lørdag aften, når der virkelig skal hygges, medmindre kuren strammer.

Omvendt vi godt, at den tomme chips pose giver irritationer og skrupler. Hvorfor så ikke vælge nogle sprøde, saltede nødder, som hverken er vildt usunde eller vildt sunde?

Sunde snacks til hjemmet

I England var det lige det vinderkomiteen havde lyst til at gøre – spise nøddesnack. De valgte nemlig snacks af mærket Kimberfoods som vinderne af prisen.

Nødderne blev b.la. valgt, fordi de er et perfekt alternativ til friturestegte kartofler eller sukkerholdigt slik. Nødderne er lækre, fulde af god fedt og de rette kulhydrater.

Selvfølgelig er det aldrig en god ide blot at hælde flere kilo nødder ind en lørdag aften. Som altid gælder det gamle husmorråd – alt med måde.

Nødderne er en sund snack, som mennesker har spist igennem flere årtusinder. Men for mange af de særligt stærkt saltholdige nødder kan give en helt tør mund, hvor saltet har suget alt fugt ud af din mund.

Selvom vi meget glade for salt i Danmark og har igennem århundredes overdrevet saltforbrug faktisk har rykket på, hvor meget salt man kan eller må optage, er for meget salt ikke ligefrem sundt.

Nøddernes oldtidshistorie

Da vi vandrede rundt på savannen vrimlede det måske ikke med nødder – og dog.

Faktisk bestod de forhistoriske menneskers kost i høj grad nødder. Jægersamlerne spiste bær, nødder, planter, fisk og en sjælden gang i mellem kød. De tog, hvad der voksede på træerne og op af jorden. Selvfølgelig spiste de også insekter, larver og biller. Men det står der ikke meget om i stenalderkostbøgerne.

På dette tidlige tidspunkt i mennesket historie var nødder ikke blot en snack, man lige hentede på tanken. Nødderne var en essentiel del af vores kost, uden denne var den protein og fedtholdige mad svær at finde.

Enhver god veganer eller vegeter ved f.eks. godt, at de skal søge mod nødderne og gerne produkter som jordnøddesmør, hvis de virkelig skal skyde proteinerne i vejret.

Nødderne kan give meget af det, som kød giver alle kødspiserne. Der er masser af fedt og protein.

nødder

Bring urmennesket ind i hjemmet

Hvordan du så vil nyde de lækre prisvindende snacks, må din husstand selv om. Hvis I ikke ligefrem er til at få nødder inkorporeret i madlavningen sammen med biller, larver og planter, så behøver i selvfølgelig ikke det.

De knasende og tilberedte nødder kan sagtens nydes som snack rundt om lejrbålet – hov, rundt om fjernsynet.

Så må vi vente til, at jorden civilisationerne bliver udslettet af en fremtidskatastrofe, før vi begynder at spise som urmenneskerne.

Indtil da må du nu vælge. Skal det være nøddesnack i aften eller chips posen, eller hvad med bland-selv-slik. Vælger du nødderne, kan du jo bruge 10 minutter på at komme med en god historie om, hvorfor du valgte den forhistoriske vin.