Vi kan rigtig godt lide kaffe i Danmark. Faktisk drikker hver dansker i gennemsnit 3-4 kopper kaffe om dagen. Der er dog mange ting at vide om kaffen, som langt fra alle kender til. Der findes nemlig mange forskellige kaffesorter, og der er også stor forskel på kvaliteten af de kaffebønner, som kaffen brygges af. Det har også alt sammen betydning for, hvordan kaffen i sidste ende kommer til at smage.

Kaffesorter

De mange kaffesorter kommer både formalet eller i hele kaffebønner, hvor du selv skal male dem, inden du laver kaffen. Kaffesorten arabica er en af de mest kendte. Den udgør faktisk op mod 75 % af verdens kaffeproduktion. Den omtales også af nogle som ægte kaffe, fordi den anses for at give den bedste smag. Udover arabica er kaffesorten robusta også ret udbredt. Den udgør omkring 25 procent af verdens kaffeproduktion. Som navnet antyder, har kaffebønnerne en mere robust, gennemtrængende og bitter smag. Ofte bruges den til instant kaffe, når den bliver behandlet.

Ristningen

Det er når kaffebønnerne bliver ristet, at aroma og smag frigives. Derudover ændrer bønnerne også farve, størrelse og sprødhed. Med andre ord er ristningen altså helt afgørende for det endelige produkt. Det er en fordel at købe hele kaffebønner, hvis du gerne vil opnå den bedst mulige kaffe. Den bedste kaffe kommer fra store og ensartede bønner.

Der findes forskellige ristningsgrader, hvad angår kaffe. Kafferistningen har også betydning for, hvordan kaffen i sidste ende smager. Det er derfor en smagssag, hvilken ristningsgrad, som man foretrækker. Hvis du ikke ved, hvad du bedst kan lide, kan du prøve dig frem for at finde ud af, hvilken type kaffe du er til, og hvor længe du ønsker, den ristes. Kaffeguiden har eksempelvis et stort udvalg af hele kaffebønner, som du kan læse om og eventuelt prøvesmage.

Ristningsgrade

Man skelner mellem lys-, mellem- og mørkristet kaffe. Jo mørkere kaffen er ristet, jo mindre koffein er der i kaffebønnerne. Det er fordi, koffein forsvinder under ristningen.

Lysristet kaffe

Det er kun få kaffesorter, som kan klare en lys ristning. Derfor er det også en mere eller mindre atypisk måde at riste kaffe på. Den lyse ristning er kendt for sin syrlighed og sit høje koffeinindhold, men den giver ikke en særlig kraftig smag. Kaffebønnerne ristes på 180-200 grader og får en lys gylden farve.

Mellemristet kaffe

Mellemristede kaffebønner giver en afrundet og mild smag. Kaffebønnerne ristet på 210-220 grader og får en klassisk brun farve. Kaffen har både en afbalanceret syrlighed med naturlige aromaer og en fyldig, afrundet sødme. Kort sagt er mellemristet kaffe det bedste fra både lys- og mørkristet kaffe.

Mørkristet kaffe

Mørkristet kaffe har en kraftig og fyldig smag. Kaffebønnerne ristes på 225-240 grader og får en mørkebrun farve. Den mørke ristning gør, at syrligheden forsvinder og erstattes af en let bitter og krydret smag.