Flere og flere danskere vælger at putte økologiske fødevarer i indkøbskurven, når der skal handles ind til dagens måltider. På verdensplan er den danske befolkning sågar det folkefærd, der køber allermest økologi. Det er naturligvis noget, vi kan være stolte over. Ikke blot, fordi økologiske fødevarer er sunde for os mennesker, men fordi økologisk fødevareproduktion er essentielt for miljøet, naturen og ikke mindst dyrevelfærd. Undersøgelser viser endda, at vi danskere i stigende grad tilvælger økologi for at støtte op om bedre dyrevelfærd og passe på miljøet. Hvis du ikke er helt sikker på, hvorfor økologi er forbundet med en række fordele, så kan du passende læse med videre i dette blogindlæg.

Økologi kan gøre dig sundere

Der er ikke et entydigt svar på, om økologiske fødevarers indhold af næringsstoffer er større end konventionelle fødevarers. Dog er der én ting, du kan være sikker på. Når du sætter tænderne i et måltid bestående af økologiske råvarer, så indtager du nærmest ingen sprøjtegifte via din mad. Der er strenge krav til, om og hvordan økologisk frugt og grønt må sprøjtes. I økologisk landbrug må der kun anvendes stoffer, du kan finde ude i naturen. Dog skal du være opmærksom på, at den danske lovgivning i forhold til sprøjtemidler er strammere end EU’s lovgivning. Mens et økologisk æble fra Danmark ikke er sprøjtet, kan andet være tilfældet med tyske, økologiske æbler.

Økologi er godt for miljøet og dyrevelfærden

Ligesom økologisk landbrug og økologisk produktion af fødevarer skåner dig for sprøjtemidler, bliver miljøet også skånet. Når der ikke anvendes sprøjtemidler til dyrkning af frugt, grønt, korn etc., holdes blandt andet grundvandet renere. Det betyder, at du glædeligt kan tappe vand fra vandhanerne uden at bekymre dig om drikkevand fyldt med sprøjtemidler. Ydermere bidrager økologisk landbrug til bedre dyrevelfærd. Økologiske avlere og landmænd er underlagt en række regler, de skal efterfølge. Det gælder eksempelvis lovkrav om, hvor mange kvadratmeter et dyr skal kunne bevæge sig på i staldene. Det handler også om regler i forhold til dagslys og fodertypen. Kort sagt har lovgivning til formål at sikre dyrene så gode levevilkår som muligt.

Vælg økologiske fødevarer uden for hjemmet

Det er ikke kun på dine egne indkøbsture, at du kan støtte op om den økologiske fødevareproduktion. Blandt de mange køkkener og firmafrugtordninger, som findes i dag, bliver der ligeledes sat fokus på økologi. Formålet er at hjælpe virksomheder med at tage et grønnere valg og dermed sætte fokus på vores miljø. I dag har mange medarbejdere en ordning med firmafrugt på jobbet. I takt med det stigende fokus på og efterspørgsel efter økologisk frugt og grønt, er der også kommet ordninger med økologisk firmafrugt. I nutidens Danmark er det endvidere svært at finde cateringfirmaer, som ikke gør en indsats for at fremme økologisk fødevareproduktion. Storkøkkener, kantiner og restauranter kan i dag synliggøre sin økologi-profil med et spisemærke i guld, sølv eller bronze. Disse spisemærker har til formål at informere om andelen af økologiske råvarer, der indgår i køkkenets madlavning. Mens et guldmærke betyder 90-100% økologi, omfatter sølv- og bronzemærket henholdsvis 60% og 30-60%.